Rakennustyömaita näkee joka puolella. Erityisesti kesän aikaan työmaita pystytetään ympäriinsä, onhan kesä huomattavasti parempi aika rakentaa kuin kylmä talvi. Toki tietyt isot työmaat pyörivät ympäri vuoden, kun rakennetaan esimerkiksi isoa kerrostalokorttelia. Jos oman rakennusliikkeen avaaminen kiinnostaa niin alkuun voi päästä esimerkiksi hyödyntämällä Kulutusluotto, jota tarjotaan monissa eri paikoissa.

 

Millaisia isot työmaat sitten oikein ovat? Moni varmasti muistaa, että alueilla pyörii yleensä monia isoja koneita ja erilaisia nostureita. Ihminen ei pysty nostelemaan ja kuljettamaan painavia rakennustarvikkeita ja materiaaleja, joten koneet on valjastettu apuun. Oletko miettinyt mitä koneita rakennuksilla hyödynnetään? Jos kiinnostuit aiheesta, tai rakentaminen muuten vain kiinnostaa sinua, lue tästä artikkelista lisää. Kerromme esimerkkejä rakennuksilla tarvittavista isoista koneista.

 

Nosturit

 

Työmailla pitää nostella erilaisia painavia ja suuria tavaroita. Isot palkit, elementtiseinät tai betonilohkareet ovat perustarvikkeita isoilla rakennustyömailla. Ihminen ei pysty näitä liikuttelemaan ilman koneiden apua. Siksi työmailla näkeekin useita erilaisia nostureita. Yleensä on ainakin pari korkeaa nosturia, jotka on erikseen rakennettu työmaalle. Niillä voidaan nostaa korkealle erilaisia rakennusmateriaaleja. Jos työn alla on esimerkiksi 10-kerroksinen talo, niin yläkerroksiin pitää saada vaikkapa keittiön kodinkoneet ja kaapistot. Niitä voisi olla todella hankala lähteä kuljettamaan portaita pitkin, joten ne on helppo nostaa nosturilla suoraan sisään. Samoin korkeassa rakentamisessa pitää nostaa elementtiseiniä, ikkunoita ja niin edelleen jokaiseen kerrokseen. Niissä nosturi on suurena apuna.

Muita koneita rakennustöissä

Työmaalla tapaa myös muita koneita. Kun tehdään pohjatöitä, niin traktoreita ja kaivinkoneita tarvitaan monesti työmailla. Maata pitää kaivaa paljon ja tilalle pitää ehkä laittaa soraa. Jos ihminen tekisi tämän kaiken lapiolla, niin rakennustyö voisi viedä vuosikausia. Kaivinkone saa kaivettua ison alueen muutamassa päivässä. Traktoreilla voidaan lisäksi kuljetella maatasossa isoja rakennustarvikkeita, joita ei tarvitse nostaa korkealle.

Työmaalla näkee yleensä myös monia kuorma-autoja, sillä rakennusmateriaalit pitää näin saada työmaalle. Kuorma-autot voivat lisäksi kuljettaa kaivettua maata pois työmaalta, tai tuoda soraa tilalle.