Talon rakentaminen

Talon rakentaminen ei aina vaadi ammattilaisia, vaan osaavat henkilöt voivat hoitaa rakentamisen talkoovoimin. On kuitenkin selvää, että esimerkiksi putki- ja sähkötyöt tulee teetättää sellaisella henkilöllä, jolla on kyseisiin töihin vaadittavat luvat ja kortit kunnossa. Myös vaikkapa rakennusmaan raivaus ja perustusten teko vaativat ammattitaitoa ja monesti niissä joudutaan käyttämään myös suuria työkoneita. Metsäkoneella voidaan raivata helposti puut pois rakennusmaalta. Tällaisten koneiden käyttämistä varten tulee hallita koneet, sillä muuten niillä voi aiheuttaa vahinkoa ympäristölle. Jos koneiden käyttäminen ei ole itsellä hallussa, on asialle hyvä palkata ammattilainen. Joitakin suuria työkoneita varten voi myös tarvita erillisen luvan tai ajokortin. Näistä on syytä ottaa selvää jo ennen rakennustöiden aloittamista, jotta välttyy yllätyksiltä.

Laske talolle budjetti

Jokaisen taloa rakentavan tulee laskea budjetti jo ennen urakan aloitusta. Toki on selvää, että budjetti venyy aina, sillä odottamattomia kuluja tulee eteen. Budjetilla voidaan kuitenkin varmistaa, millaiset ylimääräiset kulut eivät aiheuta liian suuria menoja. Jos työkoneiden käyttämistä varten joudutaan palkkaamaan ammattilainen, tulee tarjouksia kysyä monesta eri paikasta. Näin rakentaja voi valita edullisimman ja itselleen kaikin puolin parhaiten sopivan tarjouksen.

Talon rakentaminen hinta koostuu myös siitä, miten hankala maaperä alueella on. Kaikista edullisimmaksi tulee rakentaa talo kallion tai peruskiven päälle. Näin maaperää ei tarvitse muokata juuri ollenkaan. Jos maaperä taas on upottavaa ja pehmeää ainesta, joudutaan maaperää kaivamaan ja mahdollisesti tasoittamaan useaan kertaan ennen kuin perustusten tekemisen voi aloittaa. Mitä hankalampi maaperä on, sitä pidempään suuret työkoneet joutuvat sitä työstämään. Tästä kertyy kuluja koko ajan.

Rakentamisen budjetissa voi säästää siten, ettei osta valmiina esimerkiksi sisustustöitä. Monet yritykset myyvät paketteja, joissa talo tehdään valmiiksi aina tapetteja ja maalia myöten. Jokainen osaa kuitenkin hoitaa nämä työt itsenäisesti. Esimerkiksi Kotitapetti tarjoaa monia näyttäviä tapetteja, jotka on helppo liimata itse seinälle. Sama pätee maaleihin. Jokainen osaa laittaa seinille maalikerrokset niin ulos kuin sisälle. Toki jos kyseessä on vaikkapa hirsitalo, ei maalia tarvita. Talon rakennusmateriaalikin vaikuttaa suuresti siihen, miten paljon lisäkustannuksia rakentamisesta aiheutuu.

chronology