Rakennuskoneet talon rakentamiseen

Taloa rakennettaessa tarvitaan paitsi osaavia rakentajia, myös lukuisia suuria rakennuskoneita ja niiden käyttämiseen erikoistuneita alan ammattilaisia. Jos suunnittelet rakentavasti oman talon, mökin tai ulkorakennuksen tai kenties uudistaa pihan, on hyvä tietää, millaisia rakennuskoneita on olemassa ja mihin niitä voi käyttää. Siinä missä entisaikoina kymmenkunta miestä kaivoi kuoppaa talon perustuksia varten viikkotolkulla, kaivinkone tekee saman työn muutamassa tunnissa. Nykyaikainen elementteihin perustuva rakentaminen ei edes olisi mahdollista ilman nostureita, joilla voi nostaa tuhansien kilojen painoisia elementtejä.

Mistä hankkia rakennuskoneet?

Rakennuskoneet ovat luonnollisesti todella kalliita, joten harvalla niitä löytyy omasta takaa. Mistä sitten hankkia rakennuskone? Jos tulee siihen tulokseen, että oma rakennusprojekti hyötyisi sellaisesta, niitä voi vuokrata monelta eri taholta. Nykyisin rakentajankin paras ystävä on netti ja sieltä löytyvät lukemattomat rakentamiseen liittyvät nettikaupat ja vuokraamot. Rakennus- ja sisustustarvikkeita löytyy netistä joka lähtöön ja monet liikkeet erikoistuvat tiettyihin materiaaleihin tai talon osiin. Esimerkiksi kätevä nettikauppa rorfokus.fi erikoistuu kylpyhuoneen huonekaluihin ja tarvikkeisiin. Rakennustarvikkeiden vuokrauksesta on tullut myös menestyvää bisnestä, joten tulevaisuudessa rakennuskoneiden vuokraaminen on luultavasti aina vain helpompaa. Vuokraaminen onkin järkevää rakennusalalla, koska tavallinen ihminen rakentaa niin harvoin, että hänelle ei ole järkevää hankkia isoa kasaa työvälineitä ja tarpeita, joita tarvitsee ehkä kerran kymmenessä vuodessa tai vielä harvemmin. Toisekseen vuokraamot pitävät hyvää huolta laitteistaan ja testaavat niiden toimivuuden säännöllisesti, joten vuokrakoneiden käyttö on myös turvallisempaa.

Rakennuskoneet ovat vain alan ammattilaisille

Moni ihailee rakennuskoneiden voimaa kävellessään työmaan ohi ja haaveilee nostokurjen ohjaamisesta tai kaivinkoneella kaivamisesta. Valitettavasti rakennuskoneet ovat tarkoitettu vain alan ammattilaisille, jotka tietävät kuinka niitä käytetään – eikä niiden kanssa työskentely silti ole vailla riskejä, vaan onnettomuuksia sattuu ajoittain. Jos ei siis tiedä, kuinka rakennuskonetta käytetään niin aihetta ei opiskella YouTubessa ja sitten hypätä koneen puikkoihin, vaan sitä käyttämään on palkattava ammattilainen.

Hyödyllisiä rakennuskoneita

Kaivinkone kulkee telaketjuilla ja siinä on kauha, jolla kaivetaan maata. Kaivinkone on tarpeen rakennuksen perustuksia tehdessä ja pihaa luodessa. Kaivinkoneella maasta muokataan tasainen, rakennetaan tarvittavia ojia esimerkiksi putkille, tai kaivetaan kuoppa, jonne tulevat talon perustukset. Kaivinkoneita on eri kokoisia riippuen niiden tarkoituksesta. Omaa rakennusprojektia suunnitellessa kannattaa siis ottaa selvää, kuinka paljon maan muokkaamista vaaditaan, kuinka syvälle maahan kaivurin on yletyttävä ja kuinka kauas kaivetusta kuopasta sieltä otettu maa sijoitetaan. Kaivurin kauhan koolla on myös suuri merkitys; suureen kauhaan mahtuu enemmän maata, joten suuri kaivuutyö sujuu nopeammin, mutta pienempää kauhaa on helpompi ohjailla, jos työ vaatii tarkkuutta.

Nostureita on erikokoisia valtavista nostokurjista omakotitalon rakentamiseen tarkoitettuihin pienempiin trukki- tai hissityyppisiin nostureihin, joilla voi nostaa esimerkiksi seinäelementtejä, suuria ikkunoita tai hirsipalkkeja. Nostureiden käyttö on erityisen vaarallista, koska jos kuljettaja ei hallitse täysin nosturista roikkuvan esineen liikkumista, se saattaa lähteä holtittomasti heilumaan ja vahingoittaa rakennusta tai lähellä olevia ihmisiä. Nosturia valittaessa on oleellisen tärkeää, että nostettava esine ei ole painavampi tai suurempi kuin mihin nosturi on tarkoitettu.

Sirkkeli on yleensä välttämätön taloa rakentaessa. Olipa talon ulkopuoli mitä tahansa materiaalia, vähintään sisäseinissä ja sisätiloissa käytetään runsaasti puuta. Sirkkelillä puun leikkaaminen sujuu hetkessä ja sitä voi käyttää myös amatöörirakentaja, kunhan huolehtii asianmukaisista suojavaatteista, kuten paksuista hanskoista ja suojalaseista. Sirkkeli vie sormen hetkessä, joten niiden kanssa ei ole leikkimistä.

chronology