Ruohonleikkurin valinta ja huolto

Ruohonleikkuusesonki on taas käsillä. Leikkurit onkin syytä kaivaa talvisäilöistä ja huoltaa oikeaoppisesti ennen käyttöä, jotta nurmikon huoltaminen olisi mahdollisimman helppoa ja miellyttävää puuhaa.

Ruohonleikkuri saattaa temppuilla pitkän talvisäilytyksen jäljiltä monesta syystä. Yleisin syy ruohonleikkurin nikotteluun on vanha polttoaine koneessa. Mitä pienempi moottori leikkurissa on, sitä herkempi kone on vanhalle bensalle. Myös vääränlainen huolto tai sen laiminlyönti aiheuttaa ongelmia käynnistettäessä tai leikkuun laadussa. Hiekka, pienet kivet ja osumat kovista esineistä tylsistyttävät ja jossain tapauksissa jopa rikkovat leikkurin teriä. Teristä kannattaa pitää hyvää huolta, jotta ruohonleikkuu säilyy miellyttävänä puuhana jatkossakin. Jos täräyttää leikkurin johonkin kovaan, kannattaa se ensi tilassa tarkastaa ja tarvittaessa korjata tai korjauttaa. Rikkonaista konetta käytettäessä vaaratilanteiden riski kasvaa, ja kone voi mennä helposti korjauskyvyttömään kuntoon.

Erilaisia leikkureita
Jos mielessä on uuden ruohonleikkurin hankinta, kannattaa kaikkiin vaihtoehtoihin tutustua huolellisesti. Manuaalisella leikkurilla saa helposti ja kätevästi hoidettua pikku pihan, mutta suurempaa nurmikkoa hoidettaessa kannattaa satsata kunnon koneeseen. Moottoroitu ruohonleikkuri on paitsi tehokas myös helppokäyttöinen. Manuaalisen leikkurin keväthuolto on nopeampaa, eikä sen säilytyksestä tarvitse olla niin tarkka kuin moottoroidun leikkurin. Manuaalisen leikkurin käyttämisessä tarvitsee käyttää enemmän voimaa kuin moottoroidun, joten kunto kasvaa kesäaikaan kohisten tähän ratkaisuun päädyttäessä. Toki ruohonleikkauspalvelun voi myös ostaa.Man Cutting Grass with Scissors

Moottoroitujen ruohonleikkurien joukosta löytyy jokaiselle jotain. Perinteinen työnnettävä malli on kaikista yleisin malli, ja se sopiikin useimpien nurmikkoalueiden ylläpitoon varsin hyvin. Työnnettävään leikkuriin voi asentaa ruohonkerääjän, joka nappaa talteen suurimman osan leikatusta nurmikosta. Tämä on kätevä lisäosa, jos tarvitsee ainesta vaikkapa kompostointia varten.

Kaikista vaivattomimpaan ruohonleikkuuseen voi hankkia robottiruohonleikkurin. Robottileikkureita myy esimerkiksi sivustolta Byggmax.fi. Robottileikkuri tunnistaa kohteen muodot ja leikkaa tasaista jälkeä ilman valvontaa. Liian suuret nurmialueet voivat tuottaa ongelmia robottileikkurille, sillä siihen voi ohjelmoida vain rajatun alueen leikattavaksi.

Suurten nurmikkoalueiden hoitoon sopii erityisesti päältä ajettava ruohonleikkuri. Nurmikon leikkuu hoituu nopeasti ja sujuvasti, eikä kesäkuumalla tarvitse rehkiä kuten työnnettävän leikkurin kanssa. Päältä ajettavat leikkurit kuluttavat enemmän polttoainetta kuin muut mallit, mutta laajojen alueiden hoidossa se pesee muut mallit täysin.

Päältä ajettavan ruohonleikkurin huono puoli on se, ettei sillä pääse viimeistelemään yksityiskohtia, ja kohteiden ympäristöön saattaa jäädä rehottavia kasvustoja sen jäljiltä. Viimeistelyyn voikin käyttää trimmeriä, jolla saa yksityiskohdat siisteiksi. Trimmeriä käyttäessä kannattaa olla tarkkana, sillä terät voivat osuessaan aiheuttaa jälkiä esimerkiksi puun runkoon.

chronology